Monday, July 6, 2009

SUARA BUKIT ROKAN

SURAT TERBUKA UNTUK
YAB. Dato’ Seri Utama Hj. Mohamad b. Hj. Hassan
Menteri Besar Negeri Sembilan


Assalamualaikum,
YAB Dato’ Seri Utama

BANTAHAN TERHADAP PERLANTIKAN EN MOHAMAD ZAIN BIN ABD GHANI SEBAGAI PENGERUSI JKKK FELDA BUKIT ROKAN

Adalah dengan hormatnya merujuk perkara di atas.

Untuk makluman YAB Dato’ Seri Utama, kami mohon pertimbangan daripada Dato’ supaya perlantikan En. Mohamad Zain Bin Abd Ghani ditarikh balik atau tidak disambung kontraknya. Kami mewakili sebahagian besar penduduk kampung membantah atas perlantikan beliau sebagai Pengerusi JKKK di FELDA Bukit Rokan. Di bawah ini diserta sebab-sebab bantahan ini untuk pertimbangan YAB Dato’ Seri Utama:-

1. Bersikap tidak adil dan tidak professional, mencampurkan masalah peribadi dengan tugas beliau sebagai Ketua kampung. Sebagai contoh menyekat bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan bantuan-bantuan lain yang dihulurkan kepada penduduk atau pertubuhan sekiranya pemohon tersebut kurang disenangi beliau. Malahan beliau membantah sebarang permohonan yang dihulurkan atas sebab-sebab peribadi.

2. Tidak memberi kerjasama dengan penduduk kampung, bersikap sombong dan angkuh. Sebagai contoh penduduk yang ingin memulakan perniagaan kecil-kecilan akan ditekan atau tidak dibenarkan berniaga atas alasan yang tidak munasabah.

3. Tidak pernah memberi bantuan kepada persatuan-persatuan / kelab-kelab dari segi kewangan. Sebagai contoh TABIKA KEMAS tidak pernah mendapat bantuan atau sumbangan daripada JKKK untuk menjayakan program-program seperti sukan tahunan dan sebagainya semenjak beliau memegang jawatan Pengerusi JKKK. Adalah difahamkan bantuan tidak disalurkan hanya kerana beliau mempunyai masalah peribadi dengan Pengerusi Tabika Kemas. Malahan kelab-kelab sukan di dalam FELDA terpaksa mencari alternatif lain untuk menjayakan program-program yang dianjurkan.

4. Menebang pokok-pokok kelapa dan buah-buahan yang menjadi hasil sampingan peneroka tanpa sebarang notis.

5. Sewenang-wenangnya mengambil tanah yang diusahakan oleh peneroka tanpa berbincang dengan pengusaha. Sebagai contoh beliau mengusahakan kolam ikan di atas tanah yang telah diusahakan oleh orang lain tanpa berbincang terlebih dahulu.

6. Menyekat kemudahan-kemudahan awam untuk digunakan oleh orang ramai. Sebagai contoh kelab sukan tidak dibenarkan mengadakan aktiviti di dalam dewan atas sebab remeh temeh seperti meningkatnya penggunaan bil elektrik dan air.

7. Tidak mempunyai sifat-sifat kepimpinan. Tidak boleh menerima kritikan, tidak boleh ditegur, cadangan dan pandangan daripada orang lain. Bersikap irihati dan hasad dengki terhadap keupayaan orang lain.


Kami percaya sekiranya beliau masih lagi diberikan kepercayaan untuk menjawat jawatan Ketua Kampung, penduduk di sini pasti akan berpecah belah dan tidak mustahil akan beralih arah menyokong pihak pembangkang pada PRU yang ke13. Untuk makluman, kaum-kaum lain juga tidak menyenangi beliau sebagai ketua kampung.

Daripada:-

SUARA BUKIT ROKAN

4 comments:

 1. ala..md. zain tu setakat lulus spm ye. macam tu le mentaliti dia. apa nak herankan.

  ReplyDelete
 2. yang saya heran dia jadi pilihan adun dan mb???

  bukan pilihan penduduk kg. tak caya kita boleh buat undian.. cubalah.

  ReplyDelete
 3. HIDUP MHD ZAIN GHANI.....

  ReplyDelete
 4. sapo md zain tu? an tak kona pun!

  ReplyDelete

sumpah keramat

sumpah keramat